Skip to main content

“Heeft iedereen talent?”

De groep ambtenaren waar ik zojuist kennis mee heb gemaakt kijkt me verwachtingsvol aan. Één voor één kijk ik de mensen even aan. Het is benauwd warm in de zaal, twee dames wapperen zichzelf koelte toe met hun handen. “Ja natuurlijk!” Een vrouw in een vrolijke bloemetjesjurk steekt als eerste haar hand op. “Iedereen kan wel wat!”, valt de jonge stagiair haar enthousiast bij. Een oudere heer in een keurig maatpak zegt plotseling: “Ik heb een meervoudig gehandicapte dochter en zij heeft óók talent.”. Zó, die opmerking is raak. De mensen om hem heen beginnen instemmend te knikken en druk door elkaar heen te praten. Natuurlijk, wat goed, iedereen kan iets!

Ik glimlach. Mooi, denk ik, ik heb jullie flink te pakken. 

“En jullie”, vervolg ik, “zien jullie jezélf als talent?” Plotseling valt de groep stil. De glimlachjes worden fronsen. De enthousiaste reacties doven als een nachtkaars uit. Ik zie ze denken. Wát vraagt ze nou…? Vanuit hun ooghoeken kijken de mensen elkaar aan. “Ja, om dat nou van jezelf te zeggen…sja….,” mompelt de vrouw in de bloemetjesjurk. Ze slaat haar armen over elkaar heen. De stagiair bijt op zijn lip. De oudere heer haalt z’n schouders op. De rest kijkt nerveus om zich heen.

“Fascinerend,” zeg ik, “net waren jullie het nog met elkaar eens dat iedereen talent heeft…” 

Zo’n 15% van de mensen die ik in mijn werk tegenkom durft ja te zeggen op de vraag of ze zichzelf als talent zien. De overige 85% blijft stil, kijkt afwachtend om zich heen of steekt een halfslachtig ‘ik-wil-wel-ja-zeggen-maar-toch-niet-echt-‘ handje op. 

Ik begrijp ze wel. We hebben met z’n allen een sterk beeld van talent. Dat is toch die topsporter? Die jongen die zo goed stukjes kan schrijven? De collega die zo snel leidinggevende is geworden? Dat kan nóóit over mij gaan…. Enneh, in bijzijn van je collega’s zeggen dat je een talent bent… voor je het weet zien ze je als arrogant! 

Voor iedereen die nog twijfelt: ja, je hebt talent. Óók als je geen hyper ambitieus “in-1x-naar-de-top type” bent. Wat je doet heeft waarde. Of je nu voetbalt, websites bouwt of de agenda van je baas bijhoudt. Het gaat mij niet om wát je doet, maar om hoé je dat doet. De manier waarop je iedereen aanmoedigt op het voetbalveld als jullie achterstaan. De manier waarop jouw websites nét dat extra beetje kleur krijgen omdat jij daar altijd op let. De manier waarop je je baas nog even laat weten dat je haar agenda weer picobello in orde hebt gemaakt. Dát is wat jij meebrengt, daar zit je unieke talent. 

Dus, beste beleidsmedewerker, secretaresse, data-analist, communicatieadviseur, verpleegkundige, back-end developer, coördinator of meester, je BENT een uniek talent. Ik geloof alvast in je, nu jij nog! 

💡 Ieders talent-in-1-woord. Hoe haal jij uit je medewerkers wat erin zit?

Veel talent blijft nog onbenut. Wij helpen je medewerkers beter te worden in wat ze al kunnen tijdens wat ze al doen. Ontdek de mens en het talent achter jouw medewerkers en haal eruit wat erin zit! De mogelijkheden om te starten vind je via de button hieronder.

Wil je eens sparren over wat voor jouw organisatie een mooie eerste stap is?
Bel of mail Kees Gabriels: 06-466 371 15.