Skip to main content

💬 Volgens het veelgebruikte model ‘Situationeel Leidinggeven’ van Hersey en Blanchard is het het beste als je je leidinggevende stijl aanpast aan de medewerker. Hoe voorkom je echter dat je je dan een stijl aanmeet die niet meer bij jou past?

Leidinggeven vanuit talent vertrekt precies vanuit de andere kant: de beste managementstijl is je eigen stijl, met je unieke talent als basis. Terechte vraag dan: hoe voorkom je dat je teamleden een stijl moeten volgen die niet bij hen past?

De oplossing bestaat uit twee delen:
1. Ken als leidinggevende je talentrepertoire. Je talent-in-1-woord heeft een flink aantal eigenschappen. Die kun je zien als varianten daarvan. Het zijn de verschillende stijlen die bij jou passen.
2. Leer je gedrag aanpassen aan het moment. Niet alleen heeft elke medewerker een andere gebruiksaanwijzing, die verschilt zelfs van moment tot moment. Kies uit je talenrepertoire on the spot welke stijl nodig is.

Mijn talent-in-1-woord is verhelderen. Ik kan die helderheid op tal van manieren bieden. In zijn subtielste variant, die ik inzet als ik zelfvertrouwen proef, noem ik dat ‘luisteren en teruggeven wat ik hoor’. In zijn pittigste variant, die ik inzet als iemand de oplossing niet ziet of durft, noem ik dat ‘aanzeggen’. Beide stijlen zijn effectief, dus helpen de ander.

💡Wat is jouw talentrepertoire? Begin met de uitersten: wat is je meest subtiele variant en wat is je meest pittige variant?

Vragen uit de weerbarstige praktijk 😃?
Stuur je reactie naar mij: [email protected].

Meer weten over onze talentprogramma’s? 🙋🏻‍♀️
Neem contact met ons op.

Meer inspiratie? Schrijf je in voor onze nieuwsbriefvolg ons ook op LinkedIn.