Skip to main content

Een mens is meer dan zijn functie!

Of je nu werkt met zorgpersoneel, advocaten, softwareontwikkelaars of topsporters: iedereen is een uniek talent. Nicolien Sauerbreij, Olympisch kampioen snowboarden (Vancouver 2010), deelt haar ontdekkingstocht.

Nicolien’s energie spát van het scherm af als we haar spreken over haar talent. Als kind deed ze aan meerdere sporten en kreeg ze van haar ouders vooral mee: heb plezier! Haar route naar snowboardsucces is er één van toeval, kansen grijpen en ongebaande paden volgen. Toch kan Nicolien méér dan alleen ‘linksom of rechtsom de bocht om’, zoals ze het zelf zo mooi omschrijft.

Hoe ben je gaan snowboarden?

“Als kind was ik een zorgeloos blij ei, vooral op avontuur en ontdekking, ik genoot van het leven. Mijn ouders gaven me het plezier mee in allerlei sporten: zeilen, kanoën, schaatsen, skiën, snowboarden, judo, karate, wielrennen…én we hadden een pony. Ik kon alles laagdrempelig voor de deur doen, gewoon, in de natuur. Dat ik me uiteindelijk op snowboarden ben gaan toeleggen is puur toevallig.”

Hoe is dat zo gekomen?

“Ik mocht van mijn ouders helemaal geen wedstrijden doen, want ze vonden de hardheid van de sport niet bij me passen. Mijn moeder heeft het een tijdlang écht afgehouden, ze was heel erg anti. Toen ik 12 was, werd ik na een training in Hoofddorp op de kunstbaan uitgenodigd voor het NK snowboarden. Toen zei m’n vader: weet je wat, als je zélf regelt dat je van school vrij krijgt, dan kunnen we daar wel een weekje heen. En zo geschiedde. Wedstrijd gedaan, bronzen medaille gewonnen. Wat ik het allerleukste vond? Er waren daar véél jongeren die sport heel tof vonden. Dat zag m’n vader. Dus zei hij: weet je wat, zullen we eens wat internationale wedstrijden proberen? Dan heb je in ieder geval de lol gehad van de passie voor sport met anderen delen. En zo ben ik er steeds verder ingerold.

Eigenlijk heb ik onbewust steeds bewuste keuzes gemaakt. Elk jaar vroeg ik me af: wil ik stoppen? En dan bleek dat toch niet zo te zijn, ik wilde er meer uit halen. En zo kwam ik uiteindelijk door de goede resultaten die ik haalde in beeld voor de Olympische Spelen.”

Als je breder kijkt dan je topsportcarrière, waar ben jij als persoon goed in?

“Als kind én als sporter was ik me helemaal niet zo bewust van waar ik goed in was. Ik stond daar totaal niet bij stil. Het éérste moment dat ik moest nadenken over wat ik kon, was toen ik in 2015 voor het eerst in mijn leven bij een loopbaanbegeleider kwam. Ik dacht altijd: ik leef in twee totáál verschillende werelden: de sporter Nicolien en de Nicolien die zich moet ontwikkelen om in de corporate wereld te passen. De begeleider vroeg: waar ben je goed in? Ja, hallo, zei ik, linksom of rechtsom door de bocht. En daar houdt het wel op!

Nou, dat bleek dus niet zo te zijn. Ik kwam erachter dat ik altijd al gedreven was. Had ik ook met knutselen, kon ik me helemaal in verliezen. Als kind was ik altijd al bezig met dieren en mensen willen helpen, ik had een enorme sociale instelling. Langzamerhand begon ik in te zien dat ik nog veel méér had gedaan dan alleen snowboarden. Ik was een vreemde eend in de bijt in een sport die in Nederland niet groot was, zonder uitgestippelde route. Ik verzamelde mensen om me heen, stuurde een team aan van 9 personen, moest moeilijke gesprekken voeren… Én ik kon goed buiten de lijntjes kleuren. De Alpenlanden baseerden hun training op decennia aan informatie maar ik kreeg een open boek om mijn snowboardcarrière op mijn manier in te vullen. Voor mij was dit allemaal volstrekt logisch en normaal, maar dat was het eigenlijk helemaal niet…

Misschien gek om te zeggen, maar eigenlijk ben ik zelf helemaal niet zo ambitieus. Ik streefde er voor mezelf niet persé naar om naar de Spelen te gaan. Dus: welk beroep ik doe maakt me niet zoveel uit, al zou ik toiletjuffrouw of timmerman worden. Want wat ik wél heb: ik wil beter worden, ik kan er meer uithalen. En dat doen met een team vind ik supermooi, elke dag, BAM, we gaan ervoor! Het vastbijten en ergens voor gaan zit wel heel erg in me. Dus als persóón zou ik wel op dezelfde manier invulling geven aan die beroepen.”

Waarin komt je talent nu tot uiting?

“Ik help mensen nu ook op heel andere vlakken. Zo geef ik sportmassages en werk ik met zwaar gehandicapten. Iemand helpen om z’n hoofd en lichaam te connecten, dat vind ik gaaf! Delen van jezelf waar je geen aandacht aan besteed maar die wel zo belangrijk voor je zijn. Bij de gehandicapten moet ik mezelf echt helemaal wegcijferen. In het begin maakte ik uit enthousiasme een fout. Ik zei heel vrolijk: “Ha, welkom!” Doordat ik een beweging naar voren maakte en een hand wilde geven, schrok de cliënt enorm. Dat was al te overweldigend! Dus door mezelf aan te passen en de ander goed te lezen, kan ik het maximale bereiken bij iemand, maar dan nu op een hele andere manier.”

Wat belemmert je in je talent?

“De snelheid waarmee ik werk en hoe het in mijn hoofd werkt en iets voor iemand wil betekenen, is echt all-the-way. Kom op, bam! Maar aan veel geven zit ook een andere kant, ik kom mezelf daar óók in tegen. Ik sta dan soms niet stil bij of een ander daar echt mee aan de slag wil of daar wel zin in heeft. Als een sporter om 12 uur ’s nachts belt, dan ben ik er voor je. Ik stel mezelf wel de vraag: is dat echt noodzakelijk?”

Wat zou je mensen willen meegeven die twijfelen of ze wel talent hebben…?

“Als mensen onzeker zijn over hun talent en of ze het wel hebben herken ik dat enorm! Dat ik veel wil geven aan anderen betekent dat ik steeds zo extern gericht ben. En tóch hebben we mijn talent nu ‘boei’ genoemd. Ik zit nog in de fase dat ik het lastig vind om het hardop uit te spreken. Terwijl het eigenlijk een compliment is om te beseffen dat ik ook echt een ‘boei’ kan zijn voor mensen, ook al is het nu nog moeilijk om dat te beseffen. Ik gun iedereen dat ze hardop kunnen uitspreken en onderkennen wie ze zijn. En vooral dat je kunt voélen: dit is mijn talent en daar ben ik trots op!”

💡 Ieders talent-in-1-woord. Hoe haal jij uit je medewerkers wat erin zit?

Veel talent blijft nog onbenut. Wij helpen je medewerkers beter te worden in wat ze al kunnen tijdens wat ze al doen. Ontdek de mens en het talent achter jouw medewerkers en haal eruit wat erin zit! De mogelijkheden om te starten vind je via de button hieronder.